GROČANKA

Zrna su velika, malo izduzena sa pokozicom zutozelene boje. Grozd srednje velicine ili veliki, najcesce kupastog oblika. Masa grozda varira od 250 do 300 g.
Veoma prinosna sorta, prinos grozdja varira od 18 – 20 000 kg/ha.
Sadrzaj secera u grozdjanom soku je od 17 do 19 %, a ukupnih kiselina od 6 do 7 g/l.

Read More

JULSKI MUSKAT

Dobiven je iz nepoznatog sjemena po M. Starku u Békecsabi – Mađarska. Najviše je rasprostranjen u Mađarskoj, a dolazi manje više i u ostalim zemljama južne klime.
Vršci mladica crvenkasti i pahuljasti. Cvijet dvospolan. Odrasli list okruglast, srednje velik, trodjelan, golog lica i naličja. Zreo grozd malen, zbit i valjkast. Zrno srednje veliko, zelenkastožute boje, okruglast s tankom kožicom. Meso sočno, muškatnog ukusa, bujnost osrednja.

Read More

DEMIR KAPIJA

Veoma rana stona sorta stvorena u Radmilovcu, ukrstanjem sorti muskat otonel i kraljica vinograda.

Bobice su srednje velicine ili velike, okrugle sa pokozicom zutozelene boje. grozd srednje velicine ili velik, valkasto – kupastog oblika. Masa grozda varira od 120 do 290 g.

Read More

KARDINAL

Sorta je selekcionisana u Kaliforniji (SAD). Drugih sinonima nema. Veoma je zastupljena u svim vinogorjima Srbije i Crne Gore. Odlikuje se veoma bujnim cokotom, ima hermafroditan cvet, oplodnja je nesto slabija ukoliko u vreme cvetanja nastupi kisni period.Bobice su veoma krupne, okruglaste, sa pokozicom ljubicastocrvene boje. grozd veliki ili vrlo veliki mase od 200 do 600g nekad i vise.

Read More

BLEK MEDŽIK

Sorta stvorena u Moldaviji u Institutu za vinogradarstvo u Chisinau i introducirana u Italiji posredstvom Vivai Cooperativi Rauscedo. Grozd srednje – velik, prsoečne težine skoro 600 gr., forma konično – piramidalna, ponekad krilat, rastresit sa debelom peteljkom, srednje dugačak , zelen poludrvenast. Zrno srednje – veliko sa srednjom težinom oko 6 gr. forme jajolike, kožica plavo – crna, ukus neutralan, semenke po bobici 1-2.

Read More

VIKTORIJA (VICTORIA)

Viktorija je nastala ukrštanjem u institutu za hortikulturna istraživanja u Rumuniji ukrštanjem sorata Cardinal i Afus Ali. Sorta se brzo raširila u Rumuniji, a nakon nekog vremena prihvaćena je od mnogih vinogradara u Grčkoj, naročito u vinogradarskim zonama Kavala i Calcidica.

Read More
Call Now Button