(+381) 63 194 43 45

Sadnice šljive

Sadnice šljive

Za sezonu 2023/24 za Vas smo proizveli preko 35000 sadnica šljive.

Osim standardnih sorti kao što su Stenlej,Čačanska Rodna,Čačanska Najbolja,Ruska dzenarika i Čačnska lepotica ove godine smo u proizvodnju uvrstili i Čačnsku ranu. Za veće količine moguć je dogovor oko cene i transporta.Takodje sve sadnice su prošle preglede nadležne poljoprivredne službe i poseduju sertifikat.  Sezona isporuke počinje 15. Novembra. U nastavku možete pogledati i opise nekih drugih sadnica šljive.

STENLEJ

Sadnice sljive stenlej (Stanley) vode poreklo iz SAD gde su prvi put proizvedene 1926. godine. Dozreva u drugoj polovini avgusta, a plodovi su veoma veliki (teški od 36 do 40 g), tamnoplavi, izduženo-ovalni, slatkog ukusa i sočnog zeleno-žutog mesa. Koristi se u svežem stanju, pogodna je za sušenje, kao i za industrijsku preradu. Koštica je krupna i lako se odvaja od pulpe.

ČAČANSKA RODNA

Sadnice sljive čačanske rodne je sorta za koju stručnjaci kažu da je najbolja od svih koje su stvorene u čačanskom Institutu za voćarstvo. Spada u novije vrste, a „roditelji“ su joj stenli i požegača. U rasadničkoj proizvodnji učestvuje sa 18 %, a sa uspehom se gaji i u voćnjacima širom Evrope. Krajem avgusta dozrevaju tamnoplavi, jajasti plodovi aromatičnog mirisa i dobrog kvaliteta, težine oko 30 grama. Meso zrelog ploda je žućkaste boje, čvrsto, sočno i veoma slatko. Redovni i obilni prinosi učinili su ovu sortu izuzetno zahvalnom za uzgoj.

ČAČANSKA NAJBOLJA

Sadnice sljive čačanske najbolje predstavljaju domaću sortu,koja je priznata 1975. godine. Iako se u Srbiji gaji sporadično, pravo na njeno uzgajanje otkupile su Slovačka i Nemačka. Sazreva u trećoj dekadi avgusta, plod na grani može da opstane duže od dve nedelje a da pri tom ne izgubi na kvalitetu. Veoma je krupan i loptastog oblika, a sočno i čvrsto meso ima slatko-kiseo ukus i žute je boje. Ova sorta rađa obilno, otporna je na bolesti, pogodna za zamrzavanje, sušenje i proizvodnju rakije, te stoga spada u kvalitetne stone šljive.

ČAČANSKA RANA

Sadnice sljive čačanska rana je još jedna u nizu novijih domaćih sorti šljive. Sazreva već početkom jula, rađa dobro i redovno, posebno u toplijim krajevima, a osim što ima kvalitetne plodove, otporna je na bolesti, te se preporučuje za gajenje. Plod je krupan i težak, jajastog oblika, pomalo izdužen, a boja mu se kreće od ljubičaste do plave. Relativno krupna koštica smeštena je u žutom i čvrstom mesu, slatko-kiselog ukusa. Zreli plodovi slabije podnose transport.

ČAČANSKA LEPOTICA

Sadnice  sljive čačanska lepotica su domaćeg porekla, stvorene u Institutu za voćarstvo u Čačku, a 1975. godine priznate su kao sorta. Za berbu dospeva krajem jula i početkom avgusta. Plodovi su joj srednje krupni, jajastog oblika, sa uzdužnom brazdom. Tamnoplave su boje, kiselkastog ukusa i sočnog, čvrstog, zeleno-žutog mesa (srednje krupna koštica lako se odvaja od mesa). U Srbiji je zastupljena sa 6% stabala u rasadničkoj proizvodnji šljiva, a gaji se i u nekoliko evropskih zemalja – Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Nemačkoj, Bugarskoj.

POZEGACA

Sadnice šljive požegače daju sitnije plodove oko 17 grama, koji se uglavnom koriste za sušenje I rakiju.

Plod je čvrst, modroplave boje sa plitkom brazdom koja se pušta niz plod,ukus je blagokiseo I osvežavajuć.Plod dobro podnosi transport.Dozreva polovinom septembra.

RUSKA DZENARIKA

Plod ruske dzenarike (Obilnaja ) ima siroku upotrebu kako u industriji tako i u spravljanju raznih baza koje se koriste za dalju preradu. Radi se o sljivi koja ne zahteva nikakakve hemijske tretmane , pa je iz tog razloga odlicna za organsku proizvodnju.Radja obilno i redovno a plodovi su joj zuto–crvene boje.Zri pocetkom jula.

KALIFORNIJSKA PLAVA

Sadnice šljive kalifornijske plave daju veoma krupne plodove i dostižu težinu do 70 grama i spada u stone sorte šljive.

Koštica je sitna i lako se odvaja od ploda. Sazreva sredinom jula.Radja obilno i redovno.Nastala je u SAD. Dobar je oprašivač za ostale sorte šljive.

ANGELINA

Sadnice sljive sorte Angelina (Andjelina) daju plod srednje krupnoce.Tо је klasicna evropska sorta nastala u Francuskoj ali je rasprostranjena sirom sveta. Plod je ljubicaste boje ima veoma socan ukus. Sazreva sredinom septembra i delimicno je samoplodna. Dostize visinu do 3.5 metra. 

RUTH GEŠTETER

Sadnice šljive ruth gešteter predstavljaju najraniju sortu šljive. Plod je srednje krupnoće oko 35 grama ljubičasto plave boje,spada u stone sorte i uglavnom se koristi za konzumnu upotrebu. Sazreva krajem juna. Oprašivači su čačanska rana,stenlej i čačanska rodna.Nastala je u Nemačkoj.

PREZIDENT

Sadnice sljive prezident su stvorene u Engleskoj,bujnost stabla je srednja do jaka. Radja redovno i obilno.

Plodovi su veoma krupni, tamno crveno-ljubičaste boje. Meso ploda je žuto, čvrsto,slatko izuzetne arome. Oprašivači su Ruthgerstetter, Stanley.