(+381) 63 194 43 45

Sadnice trešnje

BELA TRESNJA

Bela trešnja je nastala u Nemačkoj. Plod je krupan u proseku 5 do 6 grama. Okruglog je oblika malo spljoštena sa strane. Meso je žuto,sočno slatko kiselkastog ukusa. Bela tresnje je idealna za pravljenje slatka od tresnja i drugih poslastica.

LIONSKA RANA

Sadnice tresnje lionska rana (Doktorka) je samooplodna kanadska sorta, srednje ranog cvetanja. Sazreva sredinom četvrte nedjelje zrenja trešnje. Plod je srcastog oblika, tamno crvene boje. Slatkog je ukusa i vrlo sočna. Daje visoke prinose.
Podloga: Magriva,Divlja trešnja

STELA

Sadnice tresnje stela predstavlja standarnu sortu trešnje. Plod je tamnocrvene boje, tvrdog hrskavog mesa. U rod dolaze sredinom jula, sorta je samoplodna. Dobar je oprašivac, preporučuje se.
Podloga: Magriva,Divlja trešnja

VAN

Sadnice tresnje Van daju krupan plod, prosečne mase oko 7g, srcastog oblika, purpurno crvene pokožice. Meso čvrsto, rskavičavo, sočno, finog ukusa i arome. Sazreva polovinom VI. Stablo srednje bujno i razgranato. U kišnim danima plodovi pucaju i trule. Trešnjina osa izaziva crvljivost. Odlična stona sorta koja rano prorodi i redovno i obilno rađa. Jedna od retkih sorti trešanja koja je samoplooplodna, pa joj ne treba oprašivac. Dobar je oprašivac, preporučuje se.

Podloga: Divlja trešnja, Magriva

HERC

Sadnice tresnje sorte Herc ili Hedelfinger daju plod srednje krupnoce (7g).Plodovi su srcastog oblika,tamno crvene kozice,cvrstog i socnog mesa. Moze se koristiti za zamrzavanje,konzerviranje ili svezu upotrebu. Radja dobro i redovno. Dobar je oprasivac za ostale sorte ukljucujuci i Burlat.Sazreva polovinom juna.

Podloga: Divlja tresnja,Magriva

SANBERST

Sadnice tresnje sanberst predstavljaju jednu od najboljih sorti. Vreme dozrevanja je u drugoj polovini VI meseca, plodovi izrazito krupni (12-13g), loptasti, crveni, sjajni, ne pucaju na kiši. Meso čvrsto, slatko, hrskavo, kvalitetno. Samooplodna i vrlo rodna sorta. Zahteva redovno orezivanje.

Podloga: Divljatrešnja, Magriva

REGINA

Regina je relativno nova sorta tresnje na nasem trzistu.Njene glavne karakteristike su velika krupnoca ploda od 25 do 28 mm (9 do 11 grama) kao i kasnijeg vremena cvetanja i zrenja (od polovine do kraja juna),otornija je na mrazeve i dobro podnosi predele sa velikim padavinama. Plod je cvrst i krupan otporniji je na pucanje u odnosu na druge sorte. Plod se moze cuvati u klasicnoj hladnjaci do dve nedelje i u ULO hladnjacama do cetri nedelje.Ova sort sadnice tresnje je nastala u Nemackoj.Plod ima jako crvenu boju i jaku crvenu boju mesa.Veoma je zastupljena u komercijalnim zasadima u zapadnoj evropi.
Podloga: divlja tresnja,magriva

KORDIE

Sadnice tresnje kordia daju veoma krupne plodove(28 mm) koji su srcastog oblika,intezivno crvene boje sa karakteristicnim belim tackicama.Kordia je relativno nova komercijalana sorta koja se veoma brzo prosirila kako u zapadnoj evropi tako i kod nas.Ova sorta ima kasno cvetanje kao i kasnije prispece ploda.Plod je srednje otporna na pucanje.Ova sorta je samoneoplodana,pa je yato potreban oprasivac kao sto je to regina ili burlat.

Podloga: Magriva,Divlja tresnja

BURLAT

Plodovi sadnice tresnje burlat sazrevaju krajem maja. Plodovi su srednje krupni (6 do 8g) bordocrvene boje. Meso je polučvrsto, sočno, aromatično, vrlo kvalitetno. Po krupnoći kvalitetu ploda i visokoj rodnosti spada u grupu najboljih ranih sorti trešnje. Odlična stona sorta a pogodna i za preradu.

Podloga: Magriva, Divlja trešnja