(+381) 63 194 43 45

Sadnice kruške

Sadnice kruške

Za sezonu 2023/24 proizveli smo malo drugačiji spektar sorti sadnica kruške u odnosu na prošlu godinu.

Vilijamovka,crvena Vilijamovka,Abate Fetel,Junsku lepoticu,Santa Marija kao i Kaludjerku i Boskovu Bočicu. Sve sadnice kruške su kalemljnje na podlozi Ba-29. Za veće količine moguć je dogovor oko cene i transporta.Takodje sve sadnice su prošle preglede nadležne poljoprivredne službe i poseduju sertifikat.  Sezona isporuke počinje 15. Novembra. U nastavku možete pogledati i opise nekih drugih sadnica kruške.

VILJAMOVKA

Kruška viljimovka je veoma cenjena engleska sorta. U plodove dolazi početkom septembra. Villiam's je prilično velik sa nepravilnostima na površini. U žetvi je zelenkaste boje, koja na kraju postaje zlatnožuta. Meso je žućkasto, veoma slatko i sočno. Potrebni su oprašivači: Conference, Passecrasane, Bosco boca Podloga: Dunja BA-29 i sadnica

SANTA MARIJA

Zri 8 dana pre viljamovke, negde sredinom avgusta. Plod je srednje velik do velik (150-250 g). Plod je lepog spoljašnjeg izgleda. Nešto je lošijeg praznog i neskladnog ukusa zbog manjka šećera, a nekad i kiselina. Miris je veoma slabo izražen. Plod je male trajanosti.

Podloga: BA-29

ABATE FETEL

Sadnice kruske abate fetel spada medju vrlo kvalitetne sorte. Srednje je bujnog rasta s dosta tankih izbojaka, koje rezidbom treba prorediti. Plodove najviše donosi ( oko 80%) na kratkim rodnim izbojcima. Plodovi dozrevaju za berbu oko 30 dana
nakon Vilijamovke, odnosno krajem septembra. Plod je veliki do srednje veliki, prosecne mase 200 – 250 grama.. Oprašivaci su sorta Vilijamovka, Boskova bočica, itd.

Podloga: Sejanac I BA-29

KALUĐERKA

Vocne sadnice kruske kaludjerke predstavljaju ranu zimsku sortu ciji plodovi sazrevaju u prvoj dekadi oktobra. Kvalitet ploda je veoma varijabilan i zavisi od klimatskih uslova, zemljišta i veličine ploda. Meso ploda je polutopivo, sa dosta kamenih ćelija. Ukus je neskladan i pomalo trpak. Aroma je slabo izražena. Skladišna sposobnost je dobra. Može se, i do dva meseca, odlično čuvati u običnom skladištu.

Podloga: BA-29,sejanac

BOSKOVA BOČICA

Plodovi sadnice kruske boskova bocica stizu 36 dana nakon viljamovke. Plod je srednje velik do velik (180-280 grama). Na celoj površini ploda prekrivena je sivosmeđom, finom rđastom presvlakom. Privlačnog je izgleda bez obzira na rđastu presvlaku. Dobrog je kvaliteta ploda i izražene arome. Skladišna sposobnost je dobra, čuva se 6-7 meseci u CA hladnjačama. Posle iskladištenja neophodno je dozrevanje plodova pre prodaje.

Podloga: BA-29,sejanac

JULSKA LEPOTICA

Julska lepotica je poznata i cenjenjena sorta kruške zbog ranog dolaska na rod i redovitih prinosa. Plod je neštositniji, težine oko 60 grama, svietlo žute je boje, s lepim crvenilom sa suncane strane. Meso žuckaste boje, slatko, socno i vrlo aromaticno.
U rod dolazi u zadnjoj dekadi juna Sorte oprašivaci su: Rana Moretinijeva.

Podloga: BA-29,sejanac

BUTIRA

Italijanska je sorta. Sazreva krajem jula. U hladnjači se čuva do mesec dana. Plod je srednje krupan (140g), oblika kruškastog, a boje zeleno-žućkaste, prekrivene sa sunčane strane jarkim rumenilom. Meso je sočno i topivo, slatko-nakiselo-osvežavajućeg ukusa i veoma prijatne arome. Izvrsnog je kvaliteta. Srednje bujna do bujna sorta. Kruna je širokopiramidalna. Cveta rano i odlično je oprašuju junsko zlato i rana košijeva. Rano rodi i obilno i redovno rađa. Osetljiva je na zimske mrazeve i pozne prolećne slane.

Podloga: BA-29

JECMENKA

Sadnice kruške ječmenke su dobile naziv po vremenu zrenja tj. sredinom junA odnosno u isto vreme kada i ječam. Sadnice kruške ječmenke rastu bujno i veoma su otporne na bolesti i niske temperature. Plodovi su sitni,prijatnog ukusa i arome.

Spada u starije sorte krušaka.

LUBENICARKE

Sadnice kruške lubeničarke daju srednje krupan plod čije je meso tamnocrveno pa tako podseća na lubenicu po čemu je I ova vrsta kruške dobila ime. Ukus je slatkastokiseli, a sazreva oko polovine avgusta. Prinosi su redovni I obilni.

Pripada grupi starijih sorti kruške.

ARAPKE

Sadnice kruške arapke daju srednje bujno stablo koje radja obilno. Daju veoma krupan plod zvonastog oblika koji je pokriven grubom pokožicom,meso je sočno,trpko I aromatično. Plod stiže na rod krajem oktobra I početkom novembra. Spada u stare sorte kruške.

KARAMANKE

Stablo sadnice kruške karamanke traje veoma dugo čak do 200 godina. Predstavlja našu staru sortu kruške I nažalost danas je ima samo u veoma straim voćnjacima. Sadnice kruške karamanke rastu veoma bujno I formiraju razgranatu krunu. Plodovi su srednje krupnoće slatkokiselkaostog ukusa I prijatne arome. Sazreva u drugoj polovini avgusta.

STARKRIMSON

Stаrkrimson kruške su nаzvаne po svojoj sjаjnoj grimizni crvene boje i imаju debele, zdepаste stаbljike.Stаrkrimson je blаgа, slаtkа kruškа sа suptilnim cvetnim mirisom. Veomа je sočna, i imа glаtke teksture, što je čini sаvršenom zа grickаnje, voćne sаlаte i td.

Podloga: BA-29

KARMEN

Sadnice kruske karmen (Carmen) predstavljaju jednu od najboljih novih sorti kruške.Stablo je veoma bujno, odlične rodnosti. Jedna od najtraženijih i najpopularnijih sorti za sadnju velikih zasada poslednjih godina. Njeni plodovi su veoma ukusni, prosečne mase oko 200 g. Plodovi su veoma otporni i mogu se čuvati i do 2 meseca u hladnjačama. Sazreva polovinom avgusta. Stablo je veoma bujno, odlične rodnosti.

Podloga: BA-29,sejanac